Zer da eta zer egiten da Sartagudan dagoen Nafarroako ekologikoko finka esperimentalean?

Azken urtean, 48 saiakuntza egin dira hemen, jakintza sortzeko eta sektorera eramateko

INTIA sozietate publikoak Sartagudan duen finka esperimental osoa labore ekologikoak esperimentatzeko erabiltzen da. Partzela horretan saiakuntzak egiten dira ezagutza sortzeko eta sektorearen esku uzteko.
Egun, hainbat saiakuntza garatzen ari dira esperimentazio-zentro honetan ekoizpen ekologikoaren esparruan aplikatzeko. Finkak 20 hektarea inguruko azalera du, sei pertsonak egiten dute lan bertan, eta azken urtean,  48 saiakuntza egin ziren fruta-arboletan, aire zabaleko barazkietan, negutegietan eta laborantza estentsiboetan, guztiak ekoizpen ekologikoan.

 

 

Saiakuntzen artean, honako hauek nabarmentzen dira:

 

  • Zerrenda loretsuak edo lore bandak, loredun landareen espezie desberdinak, lursailen aniztasuna handitzean, parasito eta harrapari desberdinak erakartzen dituztenak, izurrite posibleekin elkarreragiten dutenak eta haien kontrol biologikoa ahalbidetzen dutenak.
     
  • Landare-bigungarria: zerbitzuzko laboreen bidez eta landu gabe, lurzorua babesten duen geruza bat sortzen du, tenperatura eta hezetasuna erregulatzen ditu eta ongarriak agertzea saihesten du.
     
  • Landaketa jakin batzuetako ureztatze-eraginkortasunarekin lotutako saiakuntzak, hau da, partzela baten benetako ur-premia doitzeko eta kalkulatzeko sentsoreak erabiltzea, haren ekoizpenak eraginik izan gabe.
     
  • Labore beraren barietate desberdinak aztertzea, zona agroklimatiko jakin baten baldintzetara egokitzeko gaitasuna egiaztatzeko.
     
  • Baratze-azalera baten gaineko landaketa-dentsitate desberdinak probatzea, lursail baten errendimendua optimizatzeko.
     
  • Laborantza jakin baten zikloak bertatik bertara aztertzea, sektorearentzat iraunkorra, produktiboa eta lehiakorra izango dela bermatzeko.


Ekoizpen ekologikoaren helburua da lurzoruaren osasuna mantentzea eta hobetzea, biodibertsitatea sustatzea, baliabide naturalak kontserbatzea eta ekosistema hurbilean inpaktu negatiboak ahalik eta gehien murriztea. Horretarako, hainbat teknika erabiltzen dira, hala nola laboreak txandakatzea, ongarri organikoak erabiltzea, izurriteen eta gaixotasunen kontrol biologikoa egitea edo ingurumen-oreka eta epe luzerako iraunkortasuna lortzen lagunduko duten habitat naturalak sortzea.
Teknika horiek nekazaritza konbentzionalean ere aplika daitezke, eta, horrela, fitosanitarioen eta ongarri mineralen erabilera murriztu daiteke.

Finka honetako saiakuntzetatik eta esperientzietatik ateratzen den ezagutza Nafarroako sektore ekologikora eramaten da, enpresa publikoak Nafarroa osoan egiten duen aholkularitza-lanaren bidez, ekoizpen ekologikoan trebatutako aholkularitza-talde tekniko zabal baten bitartez. Sozietate publikoak ezagutza hori sektoreari ere helarazten dio, Nekazaritzako Lanbide Heziketako Planean jasotako hainbat ikastaroren bidez.

Hasiera-hasieratik, orain INTIA gisa eta lehen ITG gisa, Nafarroako sozietate publiko honek aholkularitza-zerbitzuak eskaini dizkio ekologikoan lan egiten duen nekazaritza- eta abeltzaintza-sektoreari, eta orientazio hori indartu egin da azken urteotan. Aholkularitza emateaz gain, teknikariak esperimentazioan eta ikerketan ere aritzen dira, esperientzien, landa-saiakuntzen, maneiu-tekniken eta produktu kimiko sintetikoen erabilera saihesten duten praktika berrien bidez, bai sistema produktibo ekologikoetarako, bai konbentzionaletarako.

24-jul-2023 11:08:00