Descárgate la app
Nafarroak 23: 00ak arte luzatu du ostalaritzaren barnealdearen itxiera eta kultur ikuskizunetako edukiera % 60raino
2021ko maiatzaren 27a
Nafarroak 23: 00ak arte luzatuko du ostalaritzaren barnealdearen irekiera eta kultur ikuskizunetako edukiera % 60raino handituko du
Nafarroako Gobernuak gauerditik aurrera 23: 00ak arte luzatuko du ostalaritzaren barnealdeko ordutegia, eta % 60ra arte zabalduko du kultur ikuskizunetako edukiera, neurriak malgutzeko prozesuarekin jarraituz.
Aldaketak Osasun kontseilaritzaren 18/21 Foru Aginduan jasota daude, zeinek aurrekoaren atal batzuk aldatzen dituen, bere indarraldia mantenduz (ekainak 3ra arte, hura barne); hasiera mailakatu eta kontrolaturako bide-orrian xedatzen da sektore eta jarduera ezberdinetarako, Foru Komunitateko COVID-19aren egoera epidemiologiko eta sanitarioaren arabera. Osasun Departamentuaren esanean, malgutasun berri honetarako arrazoia da “foru Exekutiboa garatzen ari den sektore arteko eta departamentu arteko lan itzela, logikoki, kontuan hartuta etengabe kontrolatu beharreko pandemiaren eboluzio epidemiologikoa eta sanitarioa”.
Arau berriaren aldaketa nagusiek barne hartzen dute, lehenik eta behin, ostalaritzaren barnealdeko itxiera ordutegi maximoaren aldaketa, zein bihartik izango den 22:00etatik 23:00etara; hedapen honek halaber ospakizunetarako erabilera anitzeko eremuen, bingoen, joko- eta apustu-aretoen eta olgetarako diren establezimenduak eragiten ditu. Lagun-talde eta elkarte gastronomikoei dagokienez, entitate hauek garatu ahal dituzten jarduera ezberdinek, zein maiatzaren 21etik ordutegi eta aforo mugatuekin zabalik dauden, osasun neurri bereziak bete beharko dituzte, Foru Aginduak jarduera mota bakoitzerako ezartzen dituenak. Gozoki-saltzaile, etxabe, logela, etab. bezalako lokalek, agerikoa denez, itxita jarraituko dute.
Bestalde, foru arauak kultura sektoreko ordutegiak eta aforoak malgutzen ditu, Osasun Departamentuak sektore honekin bilera ospatu zuen atzo arratsaldean esparru horretako egoera aztertzeko hala nola gaur egungo eta uda garairako protokoloak eta neurriak zehazten joateko. Datorren ostiraletik, zinema, antzoki, entzutegi, karpadun zirko eta antzekoen aforoa % 50etik % 60ra hedatuko da, edukiera maximoari dagokionez. Aldi berean, barnealdeko aforo maximoa 200 pertsonatik 300era pasatzen da eta, kanpoaldeko esparruetan berriz, 400etik 600era. Aforo hau hedatu nahian dabiltzan jarduerak, aldez aurretik eta orain arte bezala, Nafarroako Osasun Publikoaren eta Lan Osasunaren Institutuko (ISPLN) txosten lotesle baten eraginpean jarri beharko dira. Ixteko epemuga, bestalde, hedatu egingo da esparru hauetan 23ak arte (ordu bete gehiago).
Bertan garatzen diren kafe-ikuskizunerako eta kultura ekitalditarako lizentzia duten establezimenduen kasuan, bi eredu eskaintzen dira: kultura sektoreari dagokion aforoarekin (% 60) zabaltzea, kontsumorako aukerarik gabe edota ostalaritzari dagokion okupazioaren erregulazio berdinarekin janari eta edarien kontsumorako aukerarekin zabaltzea. Zentzu honetan, aforoa, orokorrean, % 30ekoa izango da, edo adierazpen arduratsuaren bitartez dagokiona, zeinetan bermatuko diren COVID-19aren aurkako prebentziorako “praktika egokiak”, esaterako distantzia handiagoak (bi metro mahai ezberdinetako aulkien artean), airearen kalitate egoki bat, CO2ren neurgailuak direla medio, eta trazabilitatea; hura mahaien baimendutako okupazio maximoarekin egokitzea ahalbidetuko da.
Zinemen kasuan, aretotarako bi aukera zabaltzen dira: % 60ko aforoa bere barnealdean kontsumorik gabe edo, baimentzen bada janarien eta edarien kontsumoa, aldez aurretik adierazpen arduratsua aurkeztuz, aforo maximoa % 30ekoa izango da, bizikidetza unitate ezberdinak bereizteko bi butakako tartea erabiliz. Aldi berean, aretoan CO2ren neurgailu bat ezarri beharko da, zeinek ezin izango dituen 800 ppmak (milioi bakoitzeko atalak) gainditu, trazabilitatea bermatzeko neurri egokiak hartuz.
Bileren txanda
Osasun hala nola Kultura eta Kirol departamentuak atzo bildu ziren kultura sektore profesionaletako ordezkariekin (musika sustatzaileak, gune eszenikoen eta zinemen arduradunak eta programatzaileen ordezkariak), hala nola kulturaren hirugarren sektorearekin, zeinek bateratzen dituen abesbatza musika (abesbatza handiak eta txikiak), musika-bandak eta dantza hala nola musika herrikoia (dantzak eta txistuak).
Sektore profesionalarekin eta amateurrarekin ospatutako topaketa honetaz haratago, Kulturako Zuzendaritza Nagusiak duela gutxi bilera bat ospatu zuen Nafarroako Udalerri eta Kontzejuen Federazioko Koordinazio Foroarekin (FNMC), zeinetan parte hartzen duten kultura esparruko udal zinegotziek eta teknikariek, datozen hilabetetarako udalerri nafarretako kultura jardueren garapena planifikatzeko.
Bestalde, halaber atzo, asteazkena, Osasun Departamentua Nafarroako Kirol Institutuko eta kirolaren sektoreko ordezkariekin bildu zen etorkizuneko egoera hala nola datozen astetarako neurrien malgutasuna aztertzeko.
Alkoholaren salmentarako ordutegiaren egokitzapena
Gauerdian indarrean sartuko den arauak alkoholaren salmentarako ordutegia berregokitzen du; debekatu egingo da jendaurreko salmenta establezimendu mota orotan 22:00etatik 08:00etara, erabilgarri duten lizentzia alde batera utzita, taberna berezia, kafe-ikuskizuna, tabernak, kafetegia eta jatetxea izateko lizentzia duten haietan izan ezik. Praktikan, orainaldian indarrean dagoen araudiari dagokionez, suposatzen du muga ordu bete beranduago hasten dela: 21:00etatik 22:00etara.
283 lokal mahaien okupazio maximoaren edukierarekin
Ostalaritzaren barnealdea zabaldu denetik aste bat baino pixka bat gehiago iragan denean (maiatzaren 17tik), 283 establezimenduren erabakia izan da mahaietan gehieneko okupazioaren edukiera ezartzea, aurretiko konpromisoa dela medio, adierazpen arduratsua eta fitxa tekniko bat barne, COVID-19aren prebentziorako praktika egoki sorta bat betetzeko, esaterako mahaien artean distantzia luzeago bat mantentzea –bi metrokoa mahai ezberdinetako aulkien artean-, CO2ren neurgailu batekin kontatzea zeinek ez duen gainditu beharko, inolako kasutan, kontzentrazioko 800 ppm-ak (milioi bakoitzeko atalak) edota bezeroekin kontaktu azkar baterako trazabilitatea bermatzea, beharrezkoa izango balitz. Aforoa, adierazpen arduratsurik gabe, oro har % 30ekoa izaten mantenduko da. Terrazetan, bestalde, hau % 100ekoa da, itxierako epemuga 01:00a izanik, establezimendua husteko zereginak barne, eta debekatuta dago 00:00etatik aurrera bezero berriak hartzea.
Malgutze mailakatua arriskuaren arabera
Neurri inplementatuak behin-behineko prozesu luzeago baten barne hartzen dira zein garatzen jarraituko den, betiere kontuan hartuta pandemiaren egoera hala nola foru Exekutiboaren ibilbide-orrian jasotako adierazle epidemiologikoak eta sanitarioak; bertan, COVID-19aren parametro objektiboak sektore bakoitzari dagozkion atariekin lotzen dira. Hauek, gogoan izan, gutxi gorabeherakoak dira eta lurraldeko pandemiaren eszenatokiarekiko aplikazio marjina egokitu batekin kontatzen dute. Nafarroa, une honetan, Erdi Mailako Arrisku mailan aurkitzen da. Eta prozesua, COVID-19aren aurkako txertaketa estrategiarekiko paraleloa da.