Castellano | Euskara | Français | English
Herritarren Arreta
Telefonoa: 948 012012
012*
Ordutegia: astelehenetik ostiralera, 8:00ak eta 19:00ak artean.
Helbide elektronikoa: navarra@navarra.es
* Deiaren balioa: 0,34 euro, iraupena edozein dela ere.
Ikusi egun honetako albiste gehiago
Gaur arte ez da eskaintzarik jaso platereratze, banaketa eta garbiketa zerbitzuko kontratuan.
Transcripción textual del video
Osasun Departamentuak Nafarroako Ospitale Guneko sukalde guztiak itzultzea aurreikusi du, pazienteak elikatzeko zerbitzuaren platereratze, banaketa eta garbiketa zerbitzua esleitzeko lehiaketa hutsik geratzeko arriskuaren aurrean.
Enpresen eskaintzak jasotzeko epea joan den maiatzaren 9an amaitu zen, 00:00etan. Gaur arte ez da eskaintzarik jaso eta beste erregistro batean aurkeztu izan balitz bakarrik hel litezke.
Osasun Departamentuak NOGko sukalde guztiak itzultzea aurreikusi du.
Osasun Departamentuak Nafarroako Ospitale Guneko sukalde guztiak itzultzea aurreikusi du, pazienteak elikatzeko zerbitzuaren platereratze, banaketa eta garbiketa zerbitzua esleitzeko lehiaketa hutsik geratzeko arriskuaren aurrean.
Enpresen eskaintzak jasotzeko epea joan den maiatzaren 9an amaitu zen, 00:00etan.
Gaur arte ez da eskaintzarik jaso eta beste erregistro batean aurkeztu izan balitz bakarrik hel litezke.
Osasuneko kontseilariak, Fernando Dominguezek, prentsaurrekoa ematen du Osasunbideko kudeatzailea den Oscar Morachorekin, Nafarroako Ospitale Guneko kudeatzailea den Antonio Merinorekin eta Osasunbideko profesionalen zuzendaria den Esteban Ruizekin batera, eta hauxe adierazi du: "Osasunbideak zituen aukeren artean sukalde guztiak itzultzea zegoen, eskaintzarik ez egotea gerta litekeelako, eta izan ere, horretan ari gara lanean duela zenbait aste".
Egoera horren aurrean Osasunbideak dagozkion neurriak hasi ditu eta hurrengo egunetan gauzatuko dira basamortua hutsik geratzen bada (langileen kontratazioa, prestakuntza, jantziak erostea, hozkailu-kamioiaren rentinga eta abar).
100 enplegu publiko gehiago
Sukaldeen platereratze, banaketa eta garbiketa lanak norberaren baliabideekin egingo balira beste 100 langile inguru kontratatu beharko lirateke, eta gehienak, 90 inguru, zerbitzu anitzeko langileak izango lirateke; gainerakoak, arduradunak, sukaldariak eta gidariak.
Langile hauek, janariak egiteko dagoeneko kontratatu diren 42 langileei gehitu beharko litzaieke.Diotenez, lan horiek nazioartekotzeak 3,3 milioi euro inguruko urteko kostua ekarriko luke, lehiaketan aurreikusitako urteko 2,8 milioi euroren aurrean.
Dieta plan terapeutikoaren barruan
NOGko sukaldeak itzultzearen helburu nagusia ospitale-zentro honetan elikaduraren kalitatea hobetzea da, ospitaleratuta dauden pertsonak osatzeko prozesu askotan laguntzeko funtsezko elementu gisa. Hori horrela, Dominguezek azpimarratu duen moduan, "janari-dietak plan terapeutikoaren barruan kontuan hartu behar dira, osatzeko direlako, bereziki zenbait prozesutan, hala nola ebakuntza ostekoetan, gaixotasun endokrinoetan, digestio-aparatuko gaixotasunetan, diabetesen, adineko eta haurren artean, gaixo immunodepresiboetan edo kimioterapia eta erradioterapia tratamenduak hartzen dituztenetan...".
Lehendik aurreratu zen moduan, aukeratutako sukalde-sistema "lerro hotza" da, zenbait salbuespenekin kasu berezietarako.
Hor, sukalde tradizionala eta gaur egungo kontserbazio-sistemak konbinatzen dira. Azken sistema hauetan, platera egindakoan azkar hozten da hoztontzien bidez, eta hoztuta mantentzen dira kontsumitu arte. Orduan, berriro berotzen da birsorgailuen bidez.Albiste hau osorik izan nahi baduzu PDF artxibo batean sakatu hemen